NIEUW:18-daagse rondreis Zuid Sulawesie inclusief professioneel fotoboek  

Extra reis: 7 daagse Fotoworkshop 

FOTOGRAFEN OPGELET:  Na afloop van de rondreis starten wij op 14 oktober 2016 een 7-daagse FOTOWORKSHOP, speciaal voor amateurfotografen. Start in Makassar, prachtige tocht door Toraja, Sengkang, Bira of Selayer Island, Makassar.  

Route wordt geschreven op tempo en licht van fotografie, en desgewenst aangepast aan de wensen van de groep, kan verlengd worden met Bira (strand) Seleyar resort : strand/duiken, Noord Sulawesi , etc.  PRIJS: op aanvraag, afhankelijk van totaal aantal deelnemers.

Reageer snel: zeer kleine groep, 4 – 6 deelnemers! Reis mee en deel mijn passie en kennis!

Verbeter uw fotografie tijdens deze fotoreis door zeer bewust en vanuit ander perspectief te leren kijken en fotograferen en zie uw werk in een week tijd transformeren tot prachtig werk in een zeer fotogenieke route. Haal alles uit je camera en talent; fotografeer met inzicht en veel meer plezier!

 • persoonlijke begeleiding, dankzij deze ZEER kleine groep is er ruim tijd voor een-op-een-coaching: gericht op jouw kennis en wensen. 
 • Beeldbewerking Adobe Lightroom op locatie (mijn MacBook pro gaat mee) voor workflow, techniek en “the finishing touch” die uw foto’s in kunst verandert. 
 • feedback tijdens avond besprekingen van jouw werk; opbouwende kritiek werkt uitstekend
 • Leer het juiste moment, de kracht/emotie van een foto en het mooiste licht te herkennen
 • Iedere dag wordt een bepaalde techniek behandeld
 • Pas spelenderwijs deze kennis toe met inspirerende foto opdrachten
 • Voorbereiding en kennismaking in Holland: wat neem je mee, tips kleding, camerauitrusting etc.
 • Terug in Holland ontvangt iedere deelnemer een eigen fotoboek met 4 tot 8 pagina’s eigen werk, plus de mooiste momenten vastgelegd en hierdoor deze mooie ervaring gevisualiseerd.
 • coaching met passie: laat mij helpen je talent en specialisme te verdiepen met gelijkgestemden
 • BIJSLUITER: PAS OP: deze reis kan zeer verslavend werken! 
tongkanan, tana toraja, sulawesi

Een prachtige reis samengesteld door ondergetekende, een gepassioneerde reisverslaafde fotograaf ism mijn grote netwerk locale experts, plus Adil, de zeer ervaren en vriendelijkste gids van Sulawesi. Hij spreekt uitstekend Nederlands.

sulawesi tana toraja
Vertrekdatum rondreis: Amsterdam – Makassar: 26 september 2016

Mooie video:  Sulawesie

Landarrangement rondreis:  Makassar – Makassar. Prijs vanaf: 1.195,00 bij 10 personen, bij een 2-persoons kamer indeling. Deze reis kunt u desgewenst verlengen (optioneel) met andere eilanden of een tour door het noorden van Sulawesi. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden c.q.  uw vliegticket.

Een aanbetaling van 500,00 euro verzekert uw boeking, restant gaarne 2 maanden voor vertrek. Eenpersoonskamer toeslag op aanvraag.Alleenreizenden kunnen (op verzoek) een 2-pers. kamer delen.

Met passie en zorg samengesteld en begeleid door een Nederlandstalige locale gids en een ervaren Nederlandse reisfotograaf. Alle onderdelen van deze reis zijn met zorg samengesteld en worden op kwaliteit gecontroleerd. Heeft u vragen, wenst u een aanpassing/verlenging? Bel ons! 06 21263837.

Copyright Marion La Pierre
Ik reis mee als creatieve gids en fotograaf voor een maatgemaakt fotoalbum met zowel de reis als enkele van je mooiste ervaringen; mijn kado aan iedere deelnemer om deze reis thuis te delen en nog vaak te herbeleven!

Het toerisme heeft in veel landen de oorspronkelijke cultuur en natuur helaas zwaar beschadigd.  Sulawesi is (heel zeldzaam) nog oorspronkelijk: een afgelegen mysterieuze schoonheid – niet overspoeld en nog uniek qua cultuur. Met name in Toraja is de animistische dodencultus nog zo authentiek als eeuwen geleden met dansen en rituelen ter ere van de voorouders- en niet de toeristen. Als bereisde globetrotter heb ik in veel landen gewerkt, gewoond en gereisd, maar Sulawesie is en blijft een van mijn mooiste ervaringen ooit.

Voor de zeer indrukwekkende begrafenis ceremonieen worden complete dorpen gebouwd en is jarenlang gespaard. We rijden en wandelen door prachtig ongerept natuurschoon; kleine dorpjes met Tongkonan huizen tussen flonkerende rijstvelden, bergen, meren, theeplantages, dampend tropisch regenwoud en schone witte stranden. We beleven een eeuwenoude spirituele en gastvrije cultuur.  We varen naar eilandjes, drinken de lekkere toraja koffie met pisang goreng in een drijvend dorp bij de vriendelijke bevolking, vinden kleine dorpjes omarmd door sawa’s en heuvels, beleven de begrafenisrituelen in Toraja, genieten van versgebakken vis, strand bbq’s. We rusten uit, duiken en luieren op het mooiste witte strand in Bira. Geen gehaast maar genieten en dankzij twee airco 6-persoons busjes (geschikt voor Hollandse benen) rijden we binnendoor, buiten de gebaande paden. Sulawesi biedt een unieke natuur; er is flora en fauna die je alleen op dit eiland vindt. Een absolute “bucketlist” ervaring!

Kleine groep: 6 tot 12 personen. Deze reis boekt snel vol, dus wacht niet te lang!

De vermelde prijzen zijn geldig tot 15 december 2016. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen wordt een derde bed op de kamer bijgezet; de prijs voor een éénpersoonskamer is op aanvraag. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers. Een reis kan tot uiterlijk 40 dagen voor vertrek worden geboekt.

 

26 september, Dag 1: Vertrek uit Nederland naar Sulawesi, waar wij al op u wachten.

Dag 2: aankomst in Makassar, hoofdstad van Sulawesi. Wij halen u op en brengen u naar uw comfortabele hotel in Makassar, het Pantai Gapura, wij boeken altijd de ocean view bungalows.  Avond ter vrije besteding, rust lekker uit of maak een wandeling langs de haven Paotere met de beroemde Phinisi; de buginese houten zeilboten. Er zijn vele gezellige restaurantjes aan de haven.

Dag 3: Makassar. Vandaag kunnen we op ons gemak de havenstad en omgeving bekijken: uiteraard het fort Rotterdam, en even fijn flaneren over de boulevard, waar een briesje verkoeling brengt. Vanavond een welkomstdiner in het Pantai Gapura, met een prachtig uitzicht over de haven en boulevard. Tijdens het eten genieten we van een rituele vuurdans “Pepeka ri makka”, een originele dans met magische elementen.

La Pierre Photography
Dag 4: Makassar- Parepare

Vandaag een route door mooie natuur en het unieke landschap van Sulawesie; onderweg naar het Maros gebergte zien we de wonderlijk gevormde kalksteenrotsen in het nationale park Bantimurung-Bulusaraung. We wandelen door de sawa’s (rijstvelden),waar we typisch Buginese huizen zien en golvend groene heuvels.

Met een sampan, een kleine houten boot, varen we naar een verborgen grot met recent ontdekte prehistorische tekeningen, die naar schatting tussen de 8.000 en 40.000 jaar oud zijn en daarmee de oudste tekeningen ter wereld!  Het patina, de kleuren, zijn zeer mooi bewaard gebleven. We overnachten in Parepare.

Dag 5: Parepare – Mamasa

Deze route wordt door weinig toeristen bezocht: wij zullen twee dagen van dit authentieke natuurschoon genieten. Indrukwekkende buginese architectuur ligt omarmd tussen blinkendgroene sawa’s, heuvels met steenrode hellingen, begroeid met tropische bossen. Vanaf Polewali reizen we door de bergen via kronkelende paadjes met prachtige vergezichten. Onderweg zullen we veel stops maken en een wandeling om alles in ons op te nemen.

We overnachten in Mamasa in Matana lodge of gelijkwaardig. Deze eenvoudige maar rustig en prachtig gelegen lodge ligt tussen de rijstvelden en heuvels van Mamasa.

Dag 6: Mamasa

We verkennen de mooie omgeving van Mamasa en bezoeken het traditionele huis Rante Buda, dat ruim 300 jaar oud is. Vandaar gaan we naar de mooie dorpjes Taliwan en Osango: ruim 200 jaar oud- de tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. ‘s Middags bekijken we de tombes van Tedong-tedong en het dorp Rantesalu. Hier worden de mooiste stoffen geweven volgens de ambachtelijke, traditionele manier.

Overnachting in Mamasa in een ons comfortabele hotel.  Uitstekende lokatie, rustig en tussen de rijstvelden gelegen.

La Pierre Photography
lemo-2450113e-af99-4e26-9759-133976c46270
Dag 7: Mamasa – Toraja

Door het centraal gebergte rijden we naar Tana Toraja. De verschillende etnische groepen noemt men Toraja, “de mensen van de bergen”. Zij zijn christelijk, maar dit is sterk vermengd met hun traditionele animistische geloof: Aluk to Dolo (voorouder verering). De indrukwekkende begrafenisceremonieën duren dagenlang en zijn bijzonder kostbaar. Complete dorpen komen hierheen met offerandes in de vorm van buffels en aan palen gebonden varkens. Tientallen jaren van sparen gaan hieraan vooraf, en tot die tijd worden de lichamen gemummificeerd thuis bewaard.

Als er een ceremonie of een buffelmarkt is passen wij het programma aan zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere cultuur meemaakt. Soms komen we ook een Bugis bruiloft tegen onderweg; reizigers worden als eregasten uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen.
Deze ceremonieën zijn een voorrecht dit mee te maken, wij blijven vier dagen in Tana Toraja om de kans zo groot mogelijk te maken. Bezoekers zijn zeer welkom, meer gasten verhogen de status van de overledene. Wij nemen oleh oleh mee (kado’s) in de vorm van de altijd gewaardeerde kretek sigaretten. Bereid je er op voor, dat de dieren ter plaatse geslacht, bereid en gegeten worden; voor ons lijkt dit wreed maar het is een belangrijk onderdeel van een eeuwenoude cultuur.
Onderweg naar Rantepao zien we de indrukwekkende tau-tau poppen; gelijkenissen van de overledenen die op de levenden neerkijken vanuit hun rotsgraven. Tijdens ons verblijf in Toraja zullen we bij mensen thuis in een klein dorpje eten, waar een typische Toraja maaltijd wordt klaargemaakt, met gerechten zoals bijvoorbeeld papiong manuk, in bamboe staven gekookte kip of varkensvlees met zwarte rijst, sambal en paku (gekookt varenblad). Kijk uit voor de ballo; palmwijn 😉
We zien onderweg de top van Rantemario, de op twee na hoogste berg in Indonesie met een prachtig uitzicht op Bunu Kabobong; ook wel Erotic mountain genoemd.
Overnachting in Hotel Misiliana (deluxe room) Deze kamers zijn dit jaar volledig gerenoveerd en nieuw ingericht en hebben een fantastische ligging en uitzicht in Toraja.
La Pierre Photography
Dag 8, 9 en 10. Tana Toraja

Tijdens deze dagen in Toraja zullen we de omgeving van Rantepao zowel rijdend als lopend verkennen: onze gids spreekt de plaatselijke dialecten (plus uitstekend Nederlands) en hoort meteen wanneer er een ceremonie of bruiloft plaatsvindt. Wij hebben twee busjes (aangepast aan Hollandse benen) dus wie niet fit is kan volgen per busje terwijl de rest door de rijstvelden en het heuvellandschap wandelt. Er zijn kleine traditionele dorpjes, verscholen tussen de bamboebosjes, prachtige vogels; deze dagen zijn een hoogtepunt van deze reis!

De traditionele huizen van de Toraja: de Tongkonan zijn het symbool van de verbondenheid met de voorouderlijke grond. Vroeger alleen weggelegd voor de adel, tegenwoordig kan iedere familie een tongkonan bezitten. Het bouwwerk wordt zonder spijkers gebouwd-alleen hout en rotanverbindingen. Hij kan na honderden jaren nog in goede staat zijn door kapotte delen te vervangen. Iedere tongkonan heeft zijn graf voor de familieleden.

Babygraven heten Liangpia (boomgraf): om de geest van een baby te redden werden zij in een boomholte begraven. De holte groeit dicht en de ziel van de baby is voor altijd door de boom beschermd. De ziel groeit met de boom mee en kan zo toch nog het hiernamaals bereiken.

Overnachting in Hotel Misiliano (deluxe , zojuist gerenoveerde kamers)

La Pierre Photography
Dag 12: Sengkang – Malino 

Via een afwisselend landschap rijden we naar Malino. Onderweg in het dorp Watampone kunt u een “bissu” (bugis priester) ontmoeten. Dit is optioneel te boeken bij interesse.

Malino ligt bij de berg Bawakaraeng; een aangenaam koel bergstadje dat in de koloniale tijd een populaire weekend “retraite” was. Dankzij de vruchtbare bodem is de natuur wederom prachtig: felgroene rijstterrassen en glooiende theeplantages. Na de lunch tijd voor een stevige wandeling!

Overnachting in Villa Tengah Sawah in Malino; een nieuwe gezellige villa met prachtig uitzicht.

La Pierre Photography
Inclusief in deze reis is:

 • Landarrangement in Sulawesi als vermeld Maskassar – Makassar
 • Alle hotelovernachtingen op deze route
 • Alle ontbijtjes tijdens reis
 • kosten, fees, entrees en onkosten locale (Nederlandstalige) gids, plus chauffeurs
 • twee comfortabele airco 6-persoonsbusjes aangepast aan de locale wegen
 • kosten en fee fotograaf annex nederlandse gids
 • maatgemaakt fotoboek van uw reis
 • Welkomstdiner in Makassar op dag 3 incluis vuurdans
 • Afscheidsdiner op dag 17 op Bira, Bara beach bungalows
 • boottocht bij Bira
 • Kanotocht Tempemeer
 • tweemaal koffie/thee met gebakken banaan bij lokalen thuis
 • Boottocht bij Sengkang
 • eenmaal traditionele lunch bij Toraja familie
 • Informatie avond ter voorbereiding reis en kennismaking
 • advies/bemiddeling desgewenst voor ticket AMS-UPG en evt. verlenging reis
 • De Hotels in Sulawesi zijn eenvoudig, vergeleken bij bijvoorbeeld Bali. Wij kozen ook hotels in minder toeristische- maar daardoor juist indrukwekkender plaatsen; en om vermoeiende lange ritten met prachtige stops in te korten. De kamers zijn soms eenvoudig, en soms luxer (Bira) maar altijd comfortabel en hebben een 5 sterren uitzicht en ligging; dichtbij de ceremonieen en omringd door rijstvelden, heuvels, witte stranden en tropisch regenwoud. Kortom: dit is een fantastische ervaring die u nooit zult vergeten!

Niet inbegrepen in deze reis:

 • Ticket Amsterdam – Makassar (UPG)
 • lunches en diners, tenzij vermeld in route
 • visakosten, reis/ann. verzekering
 • persoonlijke uitgaven, drankjes
La Pierre Photography
La Pierre Photography
Dag 11: Toraja – Sengkang

Na aankomst in Sengkang checken we in bij Hotel BBC, aan de voet van het tempe meer en gaan per boot het gigantische Tempemeer op; ruim 1000 hectare groot; in het regenseizoen groeit het zelfs uit tot 35.000 hectare. Volgens geologen was het Tempemeer vroeger een zee, en zal het zelfs ooit verdwijnen.

Het is een mooi gezicht, het leven van de vissers aan het water. In deze omgeving zijn veel prachtige vogels die op het visrijke meer afkomen.

Met de vissers vangen we onze lunch, die door de echtgenote van de visser versgeroosterd voor ons wordt  klaargemaakt. Lekker met een kopje toraja koffie en pisang goreng!

Na weer een heerlijke dag genieten we onderweg van een schitterende zonsondergang; waar deze regio bekend om is.

Overnachting in Hotel BBC in Sengkang  (deluxe room).

La Pierre Photography
Dag 13: Malino – Bira   

‘s Morgens wandelen we langs de sawa’s naar de prachtige Takkapala waterval, waarna we verder rijden naar het visserdorp Bira in het uiterst zuidoostelijke punt van Sulawesi. Onderweg bezoeken we de zeer traditioneel levende Kajang. De Kajang geloven de kinderen van de hemel te zijn en dragen alleen zwarte kleding omdat het leven volgens hen in de duisternis ontstaan is. Ze leven een zeer geisoleerd bestaan en gebruiken alleen produkten uit de natuur; waardoor de huizen in de dorpen nog origineel zijn, zonder zinken dak. Hun geloof als moslim is ondergeschikt aan de traditionele religie. Zij leven in harmonie met de natuur, en weven hun eigen kleding en gebruiken geen electriciteit.

Met toestemming vooraf van het stamhoofd kunnen wij de Kajang bezoeken; het zijn zeer gastvrije mensen (zoals alle bewoners in Sulawesie)  Uit respect is het belangrijk tijdens het bezoek voornamelijk zwarte kleding te dragen.

We overnachten in de mooie Bara Beach Bungalows, in het vissersplaatje Bira, aan een wit zandstrand. Snorkelspullen zijn hier te huur, evenals boottochtjes.   Video omgeving en hotel: Bara beach bungalows

Dag 14, 15 , en 16: Genieten!  Onze comfortabele bungalows hebben een privestrand, hier kunnen we zwemmen, met een bootje varen naar omliggende eilanden, snorkelen en fotograferen en luieren in de zon. Veel mooie wandelingen in omgeving:  naar het bos voor de endemische zwarte makaak, die ook vlakbij het hotel naar vruchten zoekt. Het plaatsje Bira (2 km. afstand) en de scheepstimmerwerven bij Marumasa, Bira Keke voor handgeweven traditionele doeken; u zult zich zeker niet vervelen!

Op dag 16 genieten we van een lekker afscheidsdiner in Bara beach.

Dag 17: We rijden van Bira naar Makassar, vliegveld. Avondvlucht AMS. of (optioneel) uw verlenging.

In het dorp Tanaberu stoppen we bij een scheepswerf waar de houten schoeners op het strand met de hand worden gemaakt. We nemen de avondvlucht terug naar Amsterdam, of verblijven (optioneel) nog langer in Bira, het eiland Selayer of een nachtje extra in Makassar.

Dag 18: Aankomst Amsterdam. Als troost: uw persoonlijke fotoboek volgt!

Einde van een indrukwekkende reis door dit gastvrije en mystieke eiland.

Copyright Marion La Pierre